Sabbat - del 1

En jødisk sabbat, som den ville blive holdt i dag.

Jøderne´s dag starter ved solnedgang og til solnedgang, så f.eks startede sabbaten vi holdte Fredag kl 18:24 og varede til lørdag kl 19:21.

Sabbatten er jødernes hviledag. Det er den syvende dag i ugen og den eneste af ugens dage, der har et navn. De øvrige dage kaldes, første dag, anden dag osv., men den syvende dag hedder på hebraisk Shabbat. Denne dag er derfor speciel.

Gud skabte verden på 7 dage og temaet for sabbat og syvendedagshvilen er et centralt tema i biblen, der starter på side et og går helt til slutningen.

Ordet Shabbat kommer fra det hebraiske ord shabot, hvilket betyder helt enkelt at stoppe eller at ophøre med.

At holde /observere /huske sabbatten er et af de 10 bud.

I F.eks. Jerusalem er det tydeligt, når der skiftes fra almindelig hverdag til sabbat. Vejene bliver næsten tomme, langt de fleste butikker, restauranter osv. lukker og går man tur i gaderne kan man høre hvordan de forskellige familier er samlet og synger, det er en speciel oplevelse har jeg hørt.

I de jødiske hjem bliver challah brødet tit gjort klar om torsdagen, der tages tidligt fri om fredagen for at forberede, gøre rent, dække flot bord og lave mad til 2 dage, så de er klar til sabbaten. Sabbatten går ellers med hygge i familien, hvor man har tiden til at tage et langt spil, gå en god tur, tid til at tage til gudstjeneste i synagogen osv. Alt, der forbindes med arbejde, røres ikke og får lov at ligge til lørdag aften, hvor en ny uge begynder.

Da vi ville lære om hvordan man holder en traditionel jødisk sabbat, tænkte vi at den bedste måde var, ved at holde en, sådan ca. da, for vi brød dog et par regler.

Hvis man skal se det fra en striks ortodoks side, ville man have rullet toiletpapiret ud på forhånd, da man nemlig ikke må rive det over på en sabbat eller tænde og slukke for stikkontakterne, så øv hvis dine gæster kommer til at slukke lyset på badeværelset, man må nemlig ikke tænde det igen, eller tænde komfuret, for så bliver det set som arbejde, så ingen madlavning på en sabbat!

Udover et par billeder vi tog for at dokumentere dagen og noget mad der blev genvarmet, ved nogle få tryk på komfuret og nogle stikkontakter der blev tændt og slukket, var vi total elektronik fri i et døgn.

Lysene tændes

Ca. 18 min før solnedgang tændes de 2 lys, man må ikke tænde dem efter solnedgang, da er det sabbat. Det er kvinden i huset som tænder dem og siger en velsignelse over dem. Der er forskellige meninger for hvorfor det er 2 lys, f.eks. at det kunne være et billede på en brud og en gom. Dog ved de ikke hvorfor det er kvinden der skal tænde dem. Et kristent synspunkt er at det er fra Johannesevangeliet kap. 1 som taler om lyset der kom til verden, som er Jesus og da det var kvinden som fødte Lyset til verden, er det hende der bringer/tænder lysene.

Bøn og Sang

Så læses og synges der, men vi er desværre ikke kendte med de israelske sange endnu. Vi sang lidt af shalom alechem. Hvorefter der bliver bedt over børnene og læst ordsprogene 31 som en bøn over huset´s dronning.

Kiddush

Der hældes vindruesaft i en kop og kiddush bønnen citeres, kiddush kommer sig af ordet kadosh, der betyder hellig.

Hænderne bliver vasket

Hænderne bliver vasket 3 gange og en velsignelse bliver sagt. Er der en historie i biblen der begynder at minde dig om disse symboliker?

Challah brødene

En velsignelse bliver citeret over Challah brødet, det rives over og dyppes i saltvand, hvorefter der gives et stykke til alle, under dette måltid må der ikke snakkes, før alle er færdige. Det smager ikke særligt godt med vand og salt, men det er også for at mindes at jøderne engang var slaver i egypten, som var en bitter tid.

I biblen står der også om, at man skulle putte salt på alle ofringer.

Der skal være 2 Challah brød, da det er symbolsk for; at på den 6 dag i ørkenen fik de dobbelt så meget manna, som på de andre dage, så der var mad nok til den 7 dag, som er sabbatten.

Derefter severes et måltid, traditionelt er det fyldte fisk, kylling suppe med matzo balls eller nudler, kød entree med tilbehør kugel, tzimmes og så dessert, selvfølgelig kosher.

Mellem måltiderne, synges der traditionelle shabbat sange og diskuteres torah læsning.

Vi fik torsk med bacon svøbt rundt dem, det var nærmest som slik for børnene + en kødret og lidt grønt, de elskede det og Daniel var så mæt, at han måtte sunde sig efter en stopmæt mave :)

Torah Læsning og dessert

Torah = De første 5 bøger i biblen, som vi kalder 1-5 mosebog.

De 2 mindste var puttet og det var tid til lidt dessert, hjemmelavet blueberry pie, med hjemmelavet vanilje is og Daniel´s lækre chokolade cookies. Yummy Yummy, mens vi snakkede om historier fra biblen.

Derefter spillede vi partners og fik os en god shabbat søvn.

Shabbat lørdag

Gåtur i naturen, og familie hygge, jøderne går som regel i synagoge, men de må hverken cykle eller køre bil kun gå, så de bor som regel ikke langt derfra.

En dag med hvile, sove, kvalitetstid med Gud og familie.

Vi havde vores egen Gudstjeneste i hjemmet, hvor barn som voksen læste op fra historien om Moses i børnebiblen.

Drengene fixede gokart med far, selvom det nok ikke er helt lovligt på en sabbat og lige så snart sabbaten var slut, kunne vi se Prinsen af Egypten med de 2 store drenge.

Vi holder ikke normalt sabbat på denne måde, men det var en lærerig oplevelse, som vi har fundet visdom og gode ting i og håber vil styrke os som familie.

Alle jøder siger deres tid fra og giver ledelsen til Gud, sabbaten høre til Gud, tiden er Guds.