Rosh Hashana, challah brød og borddækning

2020-09-24

Det var Rosh Hashana fredag d. 18 - 20 sept. hvor Israel og Jøderne fejre nytår.

En mere detaljeret version af Rosh Hashana, kommer på bible adventure, så snart jeg kan :)

Rosh hashana ( betyder Årets hoved ) og er den første dag i den syvende måned i biblen. Biblens kalender starter ellers først i Påske måneden, som der står i Mos. 12:2 men da jøderne var i eksil i Babylon, blev den nuværende kalender hentet fra det babylonske sprog og den syvende måned hvor Rosh hashana er (også kaldet trompetfesten) kalder de for Tishrei, som er det babylonske ord for begyndelse. Det er tiden hvor de fejre fødselsdag for hvornår verden, Adam og Eva blev skabt, så når vi siger år 2020 snart 2021 som dateres tilbage til Jesu fødsel, siger de år 5781 som jeg synes er sjov at tænke på, gir 21 hvis man ligger dem sammen :) he he

Der er er ikke noget tilfældigt, når det gælder bibelske højtider, det er en årlig erindring af Guds underfulde gerninger i historien, hvor Gud ønsker at vi kommer tættere på Ham. Nu mere man kender til dem, nu mere sammenhæng og mening gir historierne.

Bordpynten blev lavet fra 3 slags krydderurter i haven, Rosmarin, Salvie og timian. Og da jeg slog op hvad de hver i sær betyder, synes jeg det var ekstra sjovt, at pynte med dem.

Salvie: Frelse, Helbrede

Rosmarin: Havets dug

Timian: Mod, Livskraft

Det er traditionelt at pynte med æbler og honning til Rosh Hashana, som et billede på at det nye år, må blive et sødt år.

På Rosh Hashana er meget af maden af symbolsk betydning, ikke alt kommer specifikt fra bibelen, men er til minde om historier fra biblen.

Granat æbler er også en del af traditionen, den er fyldt med frø, nogle siger at der er 613 frø i, som der er 613 love i toraen. Andre siger; må vores gode gerninger, blive så mange som, der er frø i granatæblerne. Må vi bære rig frugt for Gud og være rig velsignet.

Jødisk nytår er ikke som, vores nytår, den er meget mere reflekterende, selvom vi godt kender til nytårsfortsæt osv.

Rosh = hoved på hebraisk og hashana = året, lidt nemmere på engelsk hvor Ha, som er foran shana betyder = the og shana = year.

Man siger Shana, som betyder år, men har dens oprindelse i ordet: at forandre. 

Det er en tid med meget reflektion og bøn, i 10 dage inden forsoningsdagen, yom kippur, bliver der tænkt meget over hvordan vi kan forandre os selv og hvad man har gjort forkert og hvordan man kan hjælpe andre omkring sig. Man tænker på de fejl, der blev gjort sidste år og hvordan man kan gøre det nye år bedre. Er der nogen der skal tilgives, elskes, hjælpes, en mulighed for at vokse og forandres.

Vi startede formiddagen ud med spise æblegrød, med honning ristede mandler og havregryn blandet med makroner og vanilje og selvfølgelig piskefløde :)

Kort på Rosh Hashana

Det er traditionelt at skrive kort på Rosh Hashana til familie og venner og også ønske dem et godt og sødt nytår, her et kort fra mig og drengene :)

Vi fik også lavet lidt æbler som bordpynt og bier.

Rosh Hashana Challah brød

Challah Brødene er som regel ikke runde, men bruges som regel på sabbat hvor de er en lang fletning.

Kun på Rosh Hashana er de runde, da det skal symbolisere årets cyklus, fordi året er rundt.

Challah brød smager søde, uhm, vi fik både lavet en med smør og en anden med oliven olie, den blev en lille smule sødere med smør og en lille smule luftigere med olivenolie.

Fletning af challah brød

Da jeg ikke fik taget billedet af hvordan brødene skulle flettes, flettede jeg bare et alm brød, så jeg kunne nå at få det med her :) de 2 sidste billeder er fra opskriften challah brød.

  1. Lav 6 snore lige lange
  2. 3 snore ligges horizontalt, derefter væves som vist på billederne de 3 andre snore i.
  3. Så flettes enderne på de 4 sider og trykkes sammen i enden.
  4. Derefter puttes enderne ind under midten.
  5. Voila
  6. Opskrift kommer senere på bible adventure.

Shana Tova

Shana Tova = Et godt år!

Vi havde en dejlig dag, sammen med vores venner, fik nogle gode snakke og oplevelser.

Det er en spændene historie rejse at tage på, da vores kultur og tankegang i dag er så anderledes. Vores forståelse for historierne i biblen vokser ved at lære om højtiderne og man får mange aha åbenbaringer for ting man før synes var mystisk at læse om. Lige pludselig gir reaktioner, beslutninger og mange andre ting, man læser om i biblen, mening og dybde.

Honning og æbler

Vi fik også flanksteak, kylling, salat og dressing til frokost.

Knækbrød

Elias lavede knækbrød, mens Joseph og Jenna hyggede sig med at lave brød, med alt muligt i ha ha, de hyggede sig.

Efter at have trykket dejene til knækbrødet ud, fandt Elias på en effektiv ide, at skære dem ud som skiver i stedet.

Vi bliver ved med at fylde på snack afdelingen, som ideerne kommer, men da vi lige blev lidt snottet, stod det lidt stille, sorry.

Many books can inform you, but only one can transform you!


Speak when you are angry and you will make the best speech you´ll ever regret.


Be good to people for no reason


Be yourself, because an original is worth more than a copy.

God bless