Jødisk Påske! hvordan gik det så ?

2020-04-15

Det har været en helt speciel oplevelse at holde en Jødisk påske, dog var der mange ting vi ikke lige kunne overholde som:

  1. En hel uge uden gær produkter, da vi fandt ud af at det bestod af meget mere end bare produkter der står gær på.
  2. Kosher livsstil, hvor man ikke blander mælke produkter og kød sammen, hverken i måltidet eller i køleskabet.
  3. Hele huset ryddet for gærprodukter.
  4. Jødisk Sabbat

Hvad er der så tilbage at holde :)

Jo, vi havde den mest oplevelsesrige oplevelse sammen, da vi holdte Jødisk Påske måltid - seder, en aften jeg vil huske tilbage på som hyggeligt, sjovt og lærerigt. Vi holdte den sammen med vores 2 store drenge, som nu kender mange bibelske sandheder og at dele denne oplevelse med dem, satte nye tanker i gang og gode spørgsmål.

Der er blevet brugt en del dage og timer på Påske studie, undersøgelse fra forskellige kilder, som jeg har samlet inde på Bible adventure, der er hele 5 Påske dele, de 2 af dem, bliver udgivet i dag og del 2 håber jeg fredag, men indholdsfortegnelsen kan ses. Der er så mange hemmeligheder og symboliker, som de ikke Messianske Jøder fejre, men ikke ved hvorfor det er de gør dem.

Som; Hvorfor fejer de gæret op med en fjer på en træske og smider det i ilden, hvorfor skal de lave deres matzah brød usyret og på en speciel måde, brændt med striber, hvorfor skal de gemme det miderste brød og hvorfor i linned, der er meget mere og jeg håber du vil ha lyst til at læse med.

Påske jagt

Det er skægt at tænke på hvor mange ting vi gør, fordi det er en tradition og måske ved vi ikke rigtig hvor den oprindeligt stammer fra, og hvad meningen med det hele er. Det er blandt andet hvorfor vi har besluttet at holde de jødiske højtider. Der er mange ting vi har forstået forkert pågrund af moderne tankegang og mangel på forståelse, bibelen er skrevet for os, men ikke til os, derfor vil vi rigtig gerne lære deres traditioner og israelske tankegang, for da kommer meningen til live! ( Eks. Hvis jeg nu skriver et brev til dig om at du ikke behøver hamstre toiletpapir eller gær, Gud skal nok sørge for dig. Og en anden læser dette brev om 100 år uden viden om hvad der foregår rundt i nationerne lige nu. ) Det er måske ikke et eksempel med så meget dybde, men pointen håber jeg er der :)

Der er også en form for påske jagt i Sederen, du kan læse mere det om i påske linket, men den moderne tradition med æggene havde vi ikke skippet, fund af æg og favorit chokoladen lindt, blev der jublet over.

Det - er  - en - stor chokolade ferie, Mormor havde også været forbi, med en masse chokoladerier til hele familien, takker! og ikke nok med det, dagen efter påskeferien, var fristelsen for stor til ikke at købe lindt på påske tilbud til 5 kr til den store guldmedalje! Smousse smousse

Påske leg

Det er ikke ligefrem Lego der står på ønskelisten, selvom det altid er sjovt at bygge nye figurer, er det deres egne opfindelser der bliver brugt mest! Og fantasien fejler ikke noget, med de mange kilo Lego vi engang fik købt mega billigt af en der arbejdede hos Lego. Vrooom Vroom så er der race og gejl!

Påske jobs

Far har været flittig med forskellige opfindelser til haven, og der arbejdes hårdt for at vi kan få tingene til at se godt ud og fungere her på gården, nogle ting er sjovere end andre. Træstubs flytning jublede de ikke just over, men derimod træpille flytning gik som leg.

Husk at checke Påske linket :)