Hvad er rent mad Mor?

2021-04-02

Rene råvare, det udtryk har Mor brugt en del på det sidste, for hvad er E-numre og hvad er det egentligt vi spiser, ville vi kunne overleve uden et supermarked? :)

Det har været en rigtig mad opdagelsesmåned og spændene at ligge mærke til ingrediens lister på mad. Prøv selv, næste gang du handler!

Mine store Drenge har fået sig nogle sjove aha oplevelser :)

Det med mad kan godt blive et ømt emne, så lige inden vi går i gang, er det måske vigtig at sige; vi ikke er i gang med en bestemt mad livsstil, men nærmere at vi herhjemme snakker om sund bevidsthed og viden omkring mad i det hele taget, hvordan det er lavet, råvare, ingredienser osv.

Det er så nemt for os at gå i Supermarkedet, hvor alt er pakket og klar, men hvad er der i det?  Det har været sjovt, at snakke om, hvad vi ville spise og hvad man kan lave ud af de forskellige råvarer, hvis ikke supermarkedet var tilgængelig.

Nutella

Jeg har vist mine drenge nogle ingrediens lister, på f.eks ketchup, remoulade, morgenmad og meget mere, der er jo sukker i næsten alt, det tænker man nok ikke, at de fleste af vores dagligvare er fyldt med, det gir lidt mere mening, at en Nutella er fyldt med det, men at det så også er den ingrediens der er mest af i en Nutella eller efterligninger, er da også tankevækkende.

Det som kommer først på ingrediens listen, er det som der er mest af og næst, næst mest af osv.

Men er Nutella ikke lavet af Hasselnødder Mor? I en efterligning var der 4 % Hasselnødder og i en ægte Nutella tror jeg det var 13 % men ellers er sukker og palmefedt en stor del af hyggen :) Palmefedt er forresten i så meget af det mad vi spiser, check lige en pizza topping f.eks, det er ikke engang ost, som hovedet ingrediens, men palmefedt.

Vi fik lavet en masse varianter Nutella, og vi arbejder på at få den perfekteret :) Vi prøvede en avocado version, som gjorde den mere cremet, en daddel og alle var forresten uden sukker, men det mangler altså lidt sødme og så ikke for meget kakao, ellers bliver den bitter. Da prøvede vi at putte ahornsirup i og vupti, den sidder snart i skabet, det er mange Hasselnødder man får brugt, så næste gang vi får Hasselnødder prøver vi nok at lave den ultimative hjemmelavet Nutella he he og så må vi jo hellere dele opskriften :)

Hjemmelavet Smør

Det er smøred der gøred :)

Når vi får mælk fra Bondemanden, laver vi vores egen smør, den er rigtig god når man lige putter lidt kærnemælk i sammen med fløden, inden den piskes og hvis man ønsker den mere smørbar, en god koldpresset maccademia nødde olie i bagefter smøret er vasket.

Det er så simpel at lave smør; Det er fløde, der bliver pisket i ca. 20 min alt efter hvad maskine man har og vupti du har smør. Derefter vasker man det i en skål kold vand, i det man presser overskydende mælk ud med fingrene, bliv ved med at skifte vandet ud, til der ikke kommer mælk i vandet mere.


Hjemmelavet

Ost og Creme fraiche

Jeg fik også lavet ost, men den skal der arbejdes lidt mere med :)  Dog har jeg brugt den i mange forskellige slags pestoér og det er den altså bare genial til.

Hjemmelavet Creme Fraiche er simpelthen så lækker! Det er for vildt! Det er helt enkelt fløde med få spiseskeer kærnemælk i en skål der kan lukkes med låg og stå på køkkenbordet til næste dag, voila Creme Fraiche og så ind i køleskabet.

Prøv evt. denne dressing med:

  1. Urtesalt eller salt
  2. Lille smule presset hvidløg
  3. Paprika
  4. Og Texas mix!

Hjemmelavet Sauerkraut

Fermentering kunne jeg vældig godt tænke mig at lære, så vi skulle da lige prøve med en sauerkraut, men adr, den med hvidkål og gulerod smed jeg altså ud, det er noget sur noget. Dog har jeg af flere gange spist den simple version, med kun hvidkål og med lidt friske løg til på en rugbrødsmad, og så fik jeg de der super sunde probiotiske fermenteret hvidkål ned, uden problem he he, tror det tager noget tid at vænne sig til :)

Lige et hint hvis du heller ikke vil ud og investere i en sten med det samme, for at prøve og lave saurkraut, ja så kan man bare finde en sten og putte den i en zip lock bag og den klare jobbet helt så fint, med at holde hvidkålen under vand, så den ikke bliver muggen.

Hjemmelavet Muslibar

Muslibar man køber i butikkerne er som regel et stort glukose, sukker chok he he men madbanditten.dk har nogle gode ideer til Peanutbutter bar, Nøddebar osv. Og de er super lækre, vi lavede lidt vores egne versioner og de var lidt for hurtigt væk.

Smoothies

En lille favorit herhjemme og sjovt nok er det med spinat, er en mango banan spinat smoothie, guf altså, man kan også tilføje lidt honning, men ellers simpelt og hurtigt, hvis man allerede har det klart i poser fra fryseren.

Lille tip:

Køb masser af bananer, når de er på tilbud og frys dem ned.

Check også Snack ideer for Smoothie opskrift

Så Fedt!

Hjemmelavet flæskesvær, det er lækkert!

Jeg putter altid lidt væske ved, når jeg laver kylling, steg osv. i ovnen, så kan bruge fonden til sovs eller gemme den i køleskabet til senere, da får man en klat fedt på toppen, som er genialt til at stege med.

Vi glæder os til at kunne dyrke en masse grøntsager på gården, men indtil vi kan det, øver og forbereder vi os på lidt her og der.

Der er en masse arbejde på gården endnu, før vi rigtig kan komme i gang med køkkenhaven.

God will make a way, where there seems to be no way.The Great thing to remember is that though our feelings come and go, God´s Love for us does not.

God Loves You!

C.S Lewis