Hanukkah hvad er det?

2020-12-17

Chanukah eller Hanukkah også kaldet lysetsfest, men Hanukkah oversat fra hebraisk betyder: Oprettelse eller Dedikation ( af Templet i Jerusalem )

Vi fejret Hanukkah med vores venner, spiste dog mexicansk he he, Elias havde lavet en del pandekager, som vi lavede til enchiladas og så storsmouset vi is bagefter, med den bedste chokolade overtræk til is fra odense selvfølgelig :)

Normalt spiser man en form for kartoffel pandekager kaldet latkes på Hanukkah.

Hvad er Hanukkah?

Kort fortalt er det:

Historien om Hanukkah kommer fra omkring 170 år før Jesus, det jødiske folk i Israel var regeret af kongen Antiochus. Han kunne absolut ikke lide Jøderne, de var anderledes, både i deres måde at klæde sig på, spise, be og deres tro. Han ønskede de skulle tilbede de græske afguder og ja endda Antiochus selv, da han troede han var en gud, han forsøgte at tvinge Israels folk til at acceptere græsk kultur og tro, i stedet for, at tro på Gud.

Antiochus beordrede at Jøderne nu ikke længere måtte observere deres hellige dage og fik smadret tingene inde i Templet, inkluderet Menorah´en, som er en lampe der skulle stå tændt med olie alle dage, døgnet rundt inde i Templet.

Han satte derefter græske guder op inde i Templet og ofret gris derinde, som virkeligt var en afskyelig ting for Jøderne, da grise betragtes som urene dyr. ( urent offer )

Mod alle odds besejrede en lille gruppe trofaste, men dårligt bevæbnede Jøder, ledet af Judæeren Maccabee, en af ​​de mægtigste hære på jorden, drev grækerne fra landet, genvundet det hellige Tempel i Jerusalem og indviede det igen til tjeneste for Gud.

Da de forsøgte at tænde Templets Menorah (den syvgrenede lysestage), fandt de kun en enkelt kop af olivenolie, der var undgået forurening fra grækerne. Mirakuløst tændte de Menorah´en, og den engangsforsyning med olie varede i otte dage, indtil ny olie kunne fremstilles. Olie dengang tog 8 dage om at producere.

Længere version: Kommer på bible adventure, den bliver fyldt med interessante ting, synes jeg i hvertfald :)

Historien om Maccabes er spændende og lige noget for mine 2 store drenge som elsker en god heltefilm af slagsen.

Menorah

Menorah betyder lampe, lysestage. Det er bare et hebraisk ord, i lige får lært i dag :)

Normalt ville lysestagen i Templet i Jerusalem have 7 arme, men på hanukkah har den 9.

1 lys i midten til at tænde de 8 andre lys med, som repræsentere de 8 dage, som det også tager at fejre Hanukkah.

Lyset fra den massive menorah i det mørke telt, eller tempel er også et symbol på Guds lys og hellighed i vores mørke og syndige verden.

Menorahén er et symbol på Jesus, som også siger i Joh. 8:12 "Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, vil aldrig vandre i mørke, men vil have livets lys. "  ( Mere om det i Bible adventure )

Joseph og Jenna lavede en menorah ud af ler.

Som også blev malet i forskellige farver.

Og så var der frikvarter, men der var jo masser af ler endnu, så alle drengene ebgyndte at lave sig en fin skål  :)

Appelsiner og clementiner

Vi fortsætter med købe appelsiner og clementiner i lange baner, men synes nu også at kunne begynde at lugte dem i form af prutter nu, mon de får for mange ha ha ha.

Kunstner

En aften fik drengene den ide at sætte sig til at male ting, de fandt i huset, og det tager dem ikke mange minutter, før de har lavet et mesterværk.

Så nu er vores køleskab fyldt med fine mesterværker!

God is light and there is no darkness in Him at all.

1 John 1:5

Don´t be afraid of failing at something, but be afraid of putting all your effort in succeding at something that dosen´t really matter.


Your word is a lamp to my feet, and a light to my path.

Psalm 119:105