Budget og Sparetips

Vores nye budget er ikke fordi vi har gæld, udover vores hus kreditlån, ingen boliglån, ingen banklån. Vi betaler generalt vores ting kontant, vi låner ikke til projekter vi laver på gården, vores biler eller andet, så venter vi hellere, da vi ved at gæld kan hindre og binde os i at nå vores mål, drømme og ønsker. Vi tror på at man kan få visdom og indsigt til hvordan man skal bruge sine penge, Vi tror på at Gud er vores velsignelse og Hans favør er med os i alt.

Står du i gæld, håber jeg dette kan hjælpe dig på rette vej.

Det føles bedst når ting er betalt for kontant, det giver frihed og muligheder!

Her kommer mine tips og inspiration fra andre, det kan være dine er bedre :)

Læs med hvis du vil se tips til hvordan at spare, god fornøjelse!

Budget ud fra, at det er en familie med min. 3 pers.

Indkøb:

Familie på 6 pers = 950,- i ugen

 ialt 49.400 om året.

158,- pr. pers. i ugen

2 pers. ville jeg regne ud fra en familie på 3 :)


3 pers. 475,- om ugen

4 pers. 630,- om ugen

osv.

Budgettet er regnet ud fra 52 uger om året.

Kan det virkelig lade sig gøre, ja det kan det!!!! Giv det 2 mdr.  og find ud af hvor super bevidst du både bliver over dine indkøb, dine madrester, dine egentlige behov og ikke mindst dit forbrug.

Et lille råd

Hvis du er fast besluttet på at gøre dette, over længere tid, kan en god ting være at fylde skabe og fryser for ca. 2000,- og så få dig en god og motiverende start, du kan gøre det!

Sådan starter du!

Indkøb:

 1. Mad, snacks, hygge + div.
 2. Hunde og kattemad
 3. Bleer babymad, skumklude osv.
 4. Rengøring, toiletting, vaskemiddel osv.
 5. Generelt dine daglige indkøb

Andet:

 1. Ting der er rart at have.

 2. Hjemme dekorationer

 3. Hårklip

 4. Fødselsdagsbesøg

 5. Frokost ture

 6. Barnepige

 7. Make up.

 8. Tøj

Faste udgifter


 1. Udgifter som er faste til hus eller andet.
 2. Kørsel
 3. Forsikringer
 4. Vand / varme
 5. Tv / internet
 6. Ting til huset eller bilen
 7. Sport
 8. Tandlæge eller uforventede regninger
 9. Børnenes lommepenge

Konvolut system

Handl kun en gang i ugen! find en dag der passer i dit program.

Et eksempel:

Konvolut 1

 1. Øverst skriv måned ( så har du også gemt dine kvitteringer og kan finde dem senere i dine gemte konvolutter.)
 2. Indel i indkøb og andet
 3. Skriv dit rådigheds beløb som vist på konvolutten nr. 1
 4. på siden skriv: Uge 1 eller dato til dato, for en uge.

Nr. 1

Nr. 2

Konvolut 2

 1. Skriv minus ( - ) ved penge der brugt
 2. Det resterende beløb nedenunder, så kan du evt. vælge at overføre dem til næste uge eller i sparegrisen eller til gæld.
 3. Gå til konvolut 3 længere nede, for at se hvad du gør hvis du har købt for over dit tilrådighedsbeløb.

Et eks. på en af mine ugentlige indkøb:

Jeg handlede kød og havregryn på tilbud ugen før, så nu satsede jeg på andre tilbudsvare, man kan få meget, hvis man jagter tilbudsvare. Jeg foreslår kun at handle i en butik, da man ellers næsten altid går over budgettet. Dette er en blanding af ting vi havde skrevet på indkøbslisten og vare der var på tilbud, så fryseren kunne blive glad.

Da jeg ved vi snart får en halv gris til fryseren tænker jeg faktisk at næste uge køber jeg kun lige mælk og evt. lidt frugt, så det passer med pengene. Så må jeg være kreativ med det jeg har i fryseren og skabene.

Hvad gør jeg, hvis jeg køber for mere end budgettet tillader?

Konvolut 3

En fælde kan være at tage fra næste uges indkøb og så er man inde i en dum cirkel, det bliver bare til låne og låne og låne... prøv hellere at strække den så godt du kan eller som vist på nedenstående konvolutter, tag dit minus beløb fra andet budgettet, så har du bare det mindre at bruge der, men tag ikke fra næste uges indkøb, så bliver det bare surt.

Får du ikke brugt dit andet budget beløb, sæt det resterende på til næste uge f.eks. uge 2 som vist på den sidste konvolut eller i sparegrisen eller til gæld.

Hvordan fordele de forskellige budgetter, i familien?

Hvem skal styre hvilket budget?

 1. F.eks. den der laver mad, handler og står for indkøbs budgettet, men det kan jo være din partner, står for at fikse bilen, jeg ved f.eks ikke hvad vi skal bruge på biler, så det stoler jeg på at Søren tager sig af, vi har altid haft det godt med at spørge hinanden tilråds, skal vi investere, købe nyt eller prøve at fikse eller måske andet, pointen er, at vi er sammen om at spare, men står for forskellige ting.
 2. F.eks faste udgifter, en kender til el, vand og varme priser og så handler en måske tøj til familien. Det kan også være i har hver jeres tøjbudget, del det op i et budget, så i får et godt overblik over et forbrug i skal holde jer til.
 3. Måske har du en teenager: som skal ha et budget, for blive ansvarlig på et område eller få forståelse for penge, måske få et job, for selv at tjene sammen til drømme og ønsker.
 4. Hvem falder det mest naturligt, fordel så det gir mening, du behøver jo ikke stå for alle budgetter, bare fordi der er et budget, fordel, uden at være efter nogen, ha det sjovt, snak om målene, find løsninger sammen, budgetter der gir mening for alle.
 5. Hvem køber Julegaver, fødselsdagsgaver, et budget der sætter penge af til det.
 6. Er der sæsoner i ved i skal spare sammen til, som højtider hvor man måske bruger flere penge.


Ideer til din Indkøbsliste og sparetips

Indkøbsliste ideer

Gæld du vil ud af?

Ting der kan hindre eller hjælpe dig ud af gæld:

 1. Betal kontant undgå afbetalinger, det er en dårlig vane efter min mening, de kan få grimme renter eller man har ikke helt styr over hvor mange penge man reelt har at bruge, da det bare samler flere udgifter i sidste ende.
 2. Hvor nødvendigt er det? vi lever i et samfund hvor det er nemt at finde en undskyldning for: hvor nødvendigt det er.
 3. Hold dig inde for budgettet, stræk den til næste uge hvor du igen har penge at kunne bruge, ellers kan du ikke holde styr på det.
 4. Har du meget gæld, du gerne vil ud af, kan det være bedre ikke at fylde fryseren, men kun købe hvad der er absolut nødvendig og ligge alle overskydende penge til side, til afbetaling, det har stor betydning for dine renter, årene går alligevel, få det bedste ud af dem og du vil snart nå dine drømme.
 5. Skib en indkøbstur og lav mad ud af de ting du har i fryseren, skabet og køleskabet og køb kun lige meget få friske vare så som mælk og frisk frugt. De penge du spare sæt dem til sidde til afbetaling på gæld.

Gud er kærlighed! :)